S84/98 III

Germany  Norway  Sweden  Denmark

Knivbajonett til M/98kF1 og originale K98k mauser-rifler

Etter andre verdenskrig ble et stort antall tyske Mauser-karabiner og bajonetter tilgjengelige i Norge. Omkring 250 000 av disse Mauser-riflene i best stand ble brukt av Forsvaret. De fleste av disse fikk i 1953 endret kaliber til 30-06 og blir betegnet M/98kF1. Bare Sjøforsvaret beholdt det gamle 8x57mm kaliberet. Bajonettene hadde den tyske betegnelsen Seitengewehr 84/98 og var stemplet med Waffenamt-kode. Disse ble nå også modifisert og brukt av Forsvaret. Modifikasjonen av bajonettene bestå i at balgen ble endret til å passe på Nato-beltet. På noen av balgene ble beltefestet direkte fastsveiset.

S84/98 III, balg med fastsveiset beltefeste

For Flyvåpenet ble det montert et beltefeste direkte på det eksisterende heng-festet. På disse er både bajonett og balg stemplet med et nytt norsk gult serienummer.

S84/98 III med balg fra Flyvåpenet

Påstemplet norsk gult nummerBelteklips flyvåpenet

Bajonetten kan finnes både med nummerlik norsk nummer og med originalt tyskt.

Underside med nummerlikt tysk nummer

K98kF1 med bajonett

Bajonetten montert

Bajonetten på bildet er først merket med tyske nummer for bruk av marinen (Kriegsmarine, Ostsee). Deretter er den etter krigen, øverst på håndtaket, gitt norsk nummerering. Henget er også brukt av den tyske marinen.

Norsk nummerering

En rekke Mauser-bajonetter (omkring 5000) ble fra 1957 modifisert i Norge til å passe M1 Garand riflen. Disse har fått betegnelsen M/1957 SLG.