Sabelbajonett for tappstusser (jegerrifle)
Riflen
I 1841 ble det besluttet at jegerriflen M/1803 skulle omgjøres til perkusjon. I 1851 ble det videre bestemt at riflen skulle gjøres om til tappstusser. Riflen fikk nå betegnelsen M/1803/1841/1851 tappstusser.
Tappstusser-systemet ble oppfunnet i Frankrike i 1844. Tappstusseren hadde en spiss tapp pekende innover, montert i enden av pipen. Kruttet ble liggende rundt denne tappen i bunnen av pipen. Når riflen ble ladet med spisskulen, ble bakenden av denne liggende mot spissen av tappen. Når skytteren gav kulen et par harde slag med ladestokken, ble kulen presset ut mot riflene i løpet. Dette gjorde at riflene fikk bedre tak, noe som førte til bedre rotasjon av kulen.
Bajonetten
Riflen ble utstyrt med en lang sabelbajonett.
Denne sabelbajonetten, M/1851, ble produsert ved Kongsberg Våpenfabrikk. Bajonetten har Yataghan-formet blad med hulsliping på begge sider.
Bajonetten ble montert på siden av riflen, som hadde åttekantet pipe. Bajonetten fikk derfor et uvanlig skaft med trehåndtak på bare den ene siden. En liten detalj er at rillingen er også er videreført på skruehodene til håndtaket.
Hver bajonett ble tilpasset og nummerert til den enkelte jegerrifle.
Bajonetten er vanligvis merket med Kongsberg Våpenfabrikks kronende K samt kontrollmerker på klingebrystet av den ene siden av bajonetten. Klingebrystet på den andre siden av bajonetten er merket med serienummer. Hvilken side av bajonetten er merket på varierer.
Det finnes også et fåtall bajonetter som mangler nummerering på klingebrystet. Disse bajonettene har nummering på håndtaket i stedet. Nummerene som er stemplet på håndtaket er lave og det er mulig disse bajonettene hører til en prøveserie.