M/1884 Marinen

Norway

Knivbajonett for Jarmann M/1884 repeterende rifle, brukt av Marinen.

Den Norske Marinen ønsket ikke en lang bajonett til M/1884 Jarmann riflen slik som Hæren. I stedet bestilte den etter utprøvinger en knivbajonett fra Kongsberg Våpenfabrikk. Dette ble den første knivbajonetten brukt i Norge.

Kongsberg Våpenfabrikk produserte 729 bajonetter i tiden mellom 1888 og 1892. Serienummeret tilsvarer den riflen ble levert med, og er vanligvis rundt midten av 2500-tallet eller lavt på 6000-tallet. Klingen er merket med Kongsbergs Våpenfabrikk sin kronete K og serienummeret er stemplet på balgen og bajonetten.

M/1884-bajonett brukt av Marinen i Norge

Bajonetten ble utstyrt med en balg i stål. Denne hadde en liten knast på baksiden, for å sikre balgen til henget. Den samme typen knast vi finner på den senere M/1894-balgen. Det finnes ikke så mange Jarmann marinebajonetter igjen i dag, og det fleste av dem har fått ett modifisert feste til henget.

Opprinnelig festeforhøyning for heng.

Modifisert feste for heng. Dette nye festet er loddet fast på den siden av balgen som ikke har knast.  Det nye festet muliggjør en enklere type heng enn det opprinnelige.

Det bajonetten ble trolig brukt av tyskerene under andre verdenskrig og modifisert med et feste for tysk heng.

Bajonetten er vanskelig å finne i dag, det kan også være at bajonetten ble ødelagt av tyskerene under krigen på samme måte som Jarmann-riflene og M/1884 bajonetten for hæren.

Bajonettene til M/1884-Jarmannriflen. Den lange kårde-bajonetten for Hæren vises øverst og knivbajonetten for Marinen nederst.

Marinens M/1884-bajonett i balg. Balgen har en fjærmekanisme for å sikre at bajonetten ikke faller ut.