HK416

Knivbajonett for HK416N automatgevær

Norway

HK416 er det nyeste automatgeværet som er i bruk av det norske forsvaret i dag. Geværet finnes i dag i bruk av forsvaret i tre forskjellige versjoner. Versjon N er den vanligste og denne har et langt løp som gir høyere utgangshastighet, rekkevidde og presisjon. Automatgeværet finnes også i en kortversjon, K og en skarpskytterversjon S. Det er bare den vanlige N-versjonen som kan brukes med bajonett.

Geværet har kaliber 5,56 × 45 mm NATO og er produsert av Heckler & Koch GmbH i Tyskland. Bajonetten som benyttes i Norge er produsert av spanske Aitor.

HK416N-bajonett med balg

Bajonetten er en variant av KCB–77 bajonetten.

Bajonetten har sagtenner på oversiden av bladet.

Bajonetten finnes i to forskjellige fargevarianter. Den mest vanlige har håndtak og balg i svart plaststoff. Det ble også tidlig kjøpt inn et mindre antall grønne bajonetter. Men siden H.M. Garden trengte svarte bajonetter ble det bestemt at det var praktisk at andre avdelinger også brukte den svarte. Mange av de svarte bajonettene er stemplet med produsentnavnet Aitor, men de finnes også i bruk i norge uten produsentstempel. De grønne bajonettene er uten produsentstempel.

Den svarte varianten er stemplet med produsentmerket Aitor

Bladet og balgen kan settes sammen, slik at de tilsammen kan brukes som piggtrådkutter etter modell av den sovjetiske AK47-bajonetten.

Bildet viser undersiden av balgen

Henget er avtagbart

Bajonetten i balg

Den Aitor-produserte bajonetten ble en periode solgt til private kjøpere.