M/1942 Sedgley

Norway   United States of America   Netherlands

M/1942 Knivbajonett til Sedgley M/1903 Springfield-riflen

I løpet av andre verdenskrig bestilte den norske regjeringen i London 2.600 rifler med tilhørende knivbajonett fra Sedgley Co. i Philadelphia USA. Riflene som ble bestilt var en utgave av M/1903 Springfieldriflen.

Total 8.100 rifler ble satt sammen av Sedgley under krigen, med deler som var underkjent ved Springfield-fabrikken samt nyproduserte deler produsert av Sedgley. Produksjonene av riflene startet i slutten av 1942.

2.600 rifler ble altså levert til den norske styrkene før krigen tok slutt, og ble under krigen gitt til den norske marinen (Nortaship) og til styrker utenfor Norge primært i Canada.

2.000 rifler ble solgt i Nederlands Oostindië (dagens Indonesia) og de resterende 3.500 ble fordelt til militære organisasjoner i USA.

Etter krigen ble våpnene i noen år brukt av flyvåpenet i Norge. I 1956 solgte Forsvaret dem ut til hæren.

Knivbajonett til Sedgley-riflen. (M/1942)

Bajonetten ble nyprodusert av Sedgley under krigen. Den ligner på den amerikanske M/1892 krag-bajonetten, men den er mer røft laget og grovere i finishen. Sedgley-bajonetten har ingen merkinger eller stempler.

Den eldre amerikanske m/1892-bajonetten nederst er mer forseggjort i formen enn Sedgley bajonetten øverst. Den eldre bajonetten på bildet er også merket med US og årstall på hver side av klingebrystet.

Sedgley-bajonetten har en grov finish

Trolig ble det ikke produsert nye balger av Sedgley, men bajonetten ble gitt balger til de gamle M/1892 US Krag-bajonettene.

Sedgley-bajonetten i en eldre balg for den amerikanske M/1892-bajonetten.

Norsk vakt med rifle og Sedgley-bajonett fotografert i Flyvåpnenes Treningsleir i Little Norway Canada under krigen.