M/1851

Norway

Sabelbajonett for tappstusser (jegerrifle)

I 1841 ble det besluttet at jegerriflen M/1803 skulle omgjøres til perkusjon. I 1851 ble det videre bestemt at riflen skulle gjøres om til tappstusser. Riflen fikk nå betegnelsen M/1803/1841/1851 tappstusser.

Tappstusser-systemet ble oppfunnet i Frankrike i 1844. Tappstusseren hadde en spiss tapp pekende innover, montert i enden av pipen. Kruttet ble liggende rundt denne tappen i bunnen av pipen. Når riflen ble ladet med spisskulen, ble bakenden av denne liggende mot spissen av tappen. Når skytteren gav kulen et par harde slag med ladestokken, ble kulen presset ut mot riflene i løpet. Dette gjorde at riflene fikk bedre tak, noe som førte til bedre rotasjon av kulen.

Riflen ble utstyrt med sabelbajonett.

Denne sabelbajonetten, M/1851, ble produsert ved Kongsberg Våpenfabrikk. Bajonetten har Yataghan-formet blad med hulsliping på begge sider.

M/1851 sabelbajonett

Bajonetten ble montert på siden av riflen, som hadde åttekantet pipe. Bajonetten fikk derfor et uvanlig skaft med trehåndtak på bare den ene siden. Håndtaket har 17 riller på tvers av skaftet. En liten detalj er at rillingen er også er videreført på skruehodene til håndtaket.

Metallside
Skjefteplate i tre

Hver bajonett ble tilpasset til den enkelte jegerrifle.