M/1894-43

Norway

Knivbajonett for Krag-Jørgensen rifle

I løpet av årene 1943-44 ble det for den tyske okkupasjonsmakten produsert forenklede Krag-Jørgensen-bajonetter på Kongsberg Våpenfabrikk. I denne perioden ble det produsert hele 34 220 bajonetter, mens det ble produsert et vesentlig mindre antall rifler i samme periode, deriblant den korte såkalte Stomperudkragen (ca 600 stk). Stomperudkragen var i likhet med de krigsproduserte bajonettene preget av dårlig håndverk på grunn av lav arbeidsmoral på fabrikken. Disse krigsproduserte bajonettene er noe enklere produsert enn det eldre m/1894-bajonettene. De er grovt maskinert, er uten serienummer og mangler doppsko på balgen.

Okkupasjonsmaktens betegnelse på bajonetten var Seitengewehr 102(n). Disse bajonettene betegnes ofte som m/1894-43. Men denne betegnelsen er ikke riktig, siden det ikke finnes noen offisielt norsk betegnelse på disse. En riktigere betegnelse ville være m/1894-41 da disse ble bestilt av tyskerene i 1941.

Seitengewehr 102(n)

Bajonettene er merket med en enklere K med krone enn det er vanlig fra Kongsberg Våpenfabrikk.

Noen av bajonettene er stemplet med Kongsbergs Våpenfabrikk sin waffenamtkode WaA84.

Forenklet KWaffenmant 84

Bajonetten ble trolig brukt både med vanlig heng og med et ombygd belgisk heng. Tilpasningen av det belgiske henget besto i at en stålplate ble satt inn i baksiden av åpningen i henget. Denne stålplaten skulle gripe inn i forhøyningen på baksida av balgen og sikre at balgen ikke løsnet fra henget.

Forskjellige heng til Seitengewehr 102(n). (modernisert belgisk øverst)